ما در اقیانوسی از انرژی های هسته ای و امواج الکترومغناطیسی (پرتوها یا تشعشعات) زندگی می کنیم که این انرژی ها دارای منشایی طبیعی و یا مصنوعی دارند که برخی از آنها برای بدن مضر است. در این باره چه باید کرد؟
اعتقاد کارشناسان، بیش از 80 درصد از آسیب های ناشی از تشعشعات به انسان دارای منشاء طبیعی است و در این میان بیشترین سهم به تشعشعات زمینی و به ویژه گاز رادون 226 و پرتوهای ماورای بنفش نورخورشید باز می گردد .
با پیشرفت تکنولوژی و توسعه جوامع انسانی، استفاده از انرژی های هسته ای و امواج الکترومغناطیس در تمامی عرصه های زندگی از اسباب بازی کودکان تا پیشرفته ترین تکنولوژی ها متداول شده است .
از این رو پرتوگیری انسان از منابع مصنوعی به صورت روزافزون گسترش می یابد. از جمله منابع مهم دریافت تشعشعات مهم مصنوعی ارتباطات الکترونیکی است.
براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی دریافت انرژی انسان از سیستم های ارتباطات الکترونیکی نسبت به 50 سال گذشته میلیون ها برابر شده است.
گورانی اظهار می دارد: استفاده از تلفن های همراه برای کودکان بسیار مضر است چراکه انرژی منتشره از موبایل قادر است در بزرگسالان در 25 درصد مغز و محتویات آن نفوذ کند این در حالی است که مقدار نفوذ اشعه تلفن تا سن 10 سالگی تا 50 درصد و درسنین 5 تا 10 سالگی تا 75 درصد مغز نفوذ می کند و موجب اثرات مخرب بهداشتی و سلامت می شود .
کارشناس مسئول برنامه بهداشت انرژی های هسته ای و امواج الکترومغناطیس وزارت بهداشت معتقد است: جوامع هوشمند ضمن بهره برداری صحیح از تکنولوژی نو با تدوین قوانین و مقررات و آموزش های همگانی از اثرات مخرب آن ها تا حد امکان کاهش می دهند و این امر نه تنها یک ضرورت بهداشتی است بلکه از دیدگاه اقتصادی هم اهمیت ویژه دارد .
"علی گورانی" کارشناس مسئول برنامه بهداشت انرژی های هسته ای و امواج الکترومغناطیس وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی (بهداشت پرتوها) در این باره معتقد است: انرژی های هسته ای و امواج الکترومغناطیسی با ریشه مصنوعی از طریق سیستم ها و تجهیزات فرستنده و یا از طریق دستگاه های گیرنده به انسان منتقل می شود که در مقایسه بین این دو بیشترین خطر از طریق سیستم های گیرنده مانند موبایل به انسان منتقل می شود.
وی خاطرنشان می کند: از نظر فیزیکی نیز وسایل و یا تجهیزاتی مانند تلفن همراه که انرژی های پراکنده را جمع آوری و به نقطه ای از بدن متمرکز می کند بسیار خطرناک تر از ابزارهایی است که انرژی را در فضا ساطع می کنند، برای مثال ذره بین که سطحی حدود چندین سانتیمتر مربع دارد می تواند با تمرکز نور خورشید باعث آتش سوزی شود .
این کارشناس با بیان اینکه تلفن همراه انرژی های پراکنده شده توسط آنتن ها را در فضا جمع آوری و در قسمت های حساس بدن مثل مغز و گوش متمرکز می کند خاطرنشان می کند: استفاده از تلفن همراه می بایستی با دقت و احتیاط کامل صورت گیرد و حتی ممنوعیت استفاده از این وسیله در میان کودکان متداول شود .
سازمان بهداشت جهانی (WHO) در قالب پروژه بین المللی EMF (میدان های الکترومغناطیس) توجه دنیا را به احتیاط در استفاده از این وسایل جلب کرده است .
برای این منظور با همیاری آژانس بین المللی انرژی اتمی سعی در متداول سازی اصل"آلارا" ALARA ( مواجهه حداقل با تشعشات ) تا جایی که امکان دارد مقدار پرتوگیری را کاهش داد.
پروژه آلارا دارای سه اصل زمان ، فاصله و حفاظ ( شیلد ) است.
این سه اصل به صورت زیر است:
- تا جایی که امکان دارد از این وسیله کمتر استفاده شود ( استفاده بهینه) که بدین ترتیب زمان پرتوگیری کاهش می یابد .
- تا حد امکان فاصله این وسیله را از بدن بیشتر کنیم چون انرژی امواج الکترومغناطیس به نسبت عکس مجذور فاصله کاهش می یابد.
- از حفاظ های مناسب استفاده شود .
گورانی خاطرنشان می کند: متاسفانه در کشور ما که عموماً ورود تکنولوژی با تاخیر آموزش کاربری صحیح آن همراه است تلفن های همراه با وصف مزایای زیاد آسیب های قابل توجهی هم به سلامت مردم وارد می کند .
گورانی در زمینه برنامه های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این باره می گوید: وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی در راستای رسالت سازمانی خود در قالب برنامه های مدون در صدد تدوین برنامه ملی بهداشت ارتباطات الکترونیکی و دنیای مجازی است که امید است فناوری اطلاعات و ارتباطات و تکنولوژی مرتبط با آن با رعایت جنبه های سلامت در کشور بکار گرفته شود .
گزارش: زهرا سلطانی